Silmistä

Silmäoireet

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa. Jos sinulla on näköhäiriöitä tai voimakasta silmäkipua, ota pikaisesti yhteyttä meihin (esimerkiksi soittamalla 010 190 200 mpm/pvm) tai kotikuntasi päivystykseen.

Keräsimme tälle sivulle ohjeet, mitä tehdä yleisimpien silmäoireiden suhteen.

Tarkkaile tilannetta:

Silmätulehdus

Aikuisella yleisin silmätulehduksen syy on allergia tai tarttuva sidekalvontulehdus. Jos sinulla on tulehdus silmässä, sidekalvo tavallisesti punoittaa, luomet ovat turvonneet, silmä vuotaa tai rähmii tai tuntuu siltä kuin sinulla olisi roska silmässä.

Jos tiedät silmäoireidesi johtuvan allergiasta, voit helpottaa oireita apteekista hankittavilla silmätipoilla. Lievä flunssaan liittyvä silmätulehdus ilman voimakasta punoitusta tai rähmintää ei vaadi hoitoa, vaan voit seurata tilannetta kotona. Voimakas rähmintä, selvä silmäkipu tai silmien särky tai näkökyvyn heikkeneminen ovat aina syitä ottaa yhteyttä lääkäriin.

Elohiiri silmässä eli silmän nykiminen

Elohiiri silmässä on yleinen oire, jota esiintyy silloin tällöin kaikilla. Se johtuu silmälihaksen nykimisestä. Silmä nykii usein esimerkiksi stressin, väsymyksen, allergian tai silmien rasituksen vuoksi. Elohiiri silmässä ei ole merkki sairaudesta, mutta silmälääkärillä kannattaa käydä, jos silmän nykiminen jatkuu viikkoja.
 

Kuivat silmät

Jos silmäsi ovat punaiset, verestävät tai vuotavat tai sinulla on roskan tunne silmässä, sinulla on luultavimmin kuivat silmät. Kuivasilmäisyys johtuu usein allergiasta tai kyynelnesteen vähyydestä. Oireilu saattaa liittyä myös vaihdevuosiin. Lisäksi tietyt lääkkeet voivat kuivattaa silmiä. Jos sinulla ei ole myös näköhäiriöitä, kosteuttavat silmätipat ovat hyvä hoito kuiville silmille. Niitä ja muita kuivien silmien hoitotuotteita saat helposti lähimmästä Silmäaseman myymälästä tai verkkokaupastamme.

Punaiset silmät

Silmät voivat punoittaa tai verestää kymmenistä eri syistä, joita ovat esimerkiksi kuivat silmät, valvominen, allergia, katu- tai siitepöly ja silmätulehdus. Silmälääkärillä käyntiä ei tarvita, jos sinulla ei ole silmäkipua ja näet normaalisti. Punaisiin tai verestäviin silmiin kannattaa kokeilla kosteuttavia silmätippoja lähimmästä Silmäaseman myymälästä tai verkkokaupastamme.

Punainen piste silmässä

Verenpunainen laikku silmän pinnassa kertoo tavallisesti haavasta silmän sidekalvon alla. Vaikka silmä olisi dramaattisen näköinen, tilanne on harvoin vaarallinen ja punainen piste silmässä häviää itsestään. Varaa kuitenkin aika silmälääkärille, jos silmään on sattunut vamma, silmäkipu on kovaa tai sinulla on näköhäiriöitä.

Musta piste silmässä

Musta piste silmän pinnassa voi olla pigmenttiläiskä. Nämä ovat yleensä vaarattomia, joko pistemäisiä tai toisinaan laajempia tummempia alueita. Jos tumma alue silmässä muuttuu tai suurenee, sitä on viisasta näyttää silmälääkärille.

Silmäkipu, silmän vuotaminen, punaiset silmät ja silmän valonarkuus

Jos sinulla alkaa yöllä voimakas silmäkipu ja silmäsi ovat valonarat, vuotavat sekä punaiset, olet saattanut saada sarveiskalvon palovamman voimakkaassa auringonvalossa. Näin voi käydä esimerkiksi keväthangilla tai vesillä, mutta myös hitsaaminen ilman suojalaseja voi aiheuttaa samanlaisen reaktion. Jos oireet rauhoittuvat parissa päivässä yleislääkärin määräämällä antibioottivoiteella ja tulehduskipulääkkeillä, sinun ei tarvitse mennä silmälääkäriin.

Hakeudu lääkäriin:

Silmän vuotaminen

Silmän vuotaminen on hyvin tavallista eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Jos kyynelnesteen laatu on heikentynyt, silmän pinta kuivuu helposti, ja siksi nestettä syntyy enemmän. Kuiva sisäilma, tuulinen pakkassää, valvominen ja päätetyö pahentavat usein oireita. Silmä vuotaa joskus myös ahtaiden kyynelteiden vuoksi, kun kyynelneste ei pääse poistumaan kunnolla. Jos silmä vuotaa jatkuvasti ja häiritsevästi, käy tarkistamassa silmälääkäriltä, ettei kyseessä ole silmätulehdus.

Punaiset ja kirvelevät silmät ja silmän kutina

Jos silmäsi kutisevat, kirvelevät ja punoittavat aina puiden tai heinien kukinta-aikaan, ja sinulla on samalla nuhaa sekä aivastelua, oireet liittyvät todennäköisemmin allergiaan kuin silmätulehdukseen. Myös kuivat silmät aiheuttavat silmien kutinaa. Sekä allergiaan että kuiviin silmiin voit saada apua suun kautta otettavista allergialääkkeistä ja allergian hoitoon tarkoitetuista silmätipoista. Vaikeat allergiset silmäoireet hoitaa silmälääkäri. Myös sisäilmaongelmat aiheuttavat samantapaisia, pitkään jatkuvia oireita.

Punaiset silmät ja silmän rähmiminen

Voimakas silmien punoitus ja runsas kellertävä rähmä ovat yleensä merkki bakteerin aiheuttamasta silmätulehduksesta, joka paranee yleislääkärin määräämillä antibioottitipoilla. Jos tipat eivät auta tai jos sinulla on lisäksi silmäkipuja tai näön heikkenemistä, varaa pikaisesti aika silmälääkärille.

Punaiset silmät, roskan tunne silmässä ja/tai silmän valonarkuus

Joskus voimakkaan silmien tai silmän punoituksen syynä voi olla lääkärin hoitoa vaativa silmäsairaus. Käy silmälääkärissä, jos silmäsi ovat punoituksen lisäksi kipeät, valonarat tai jos sinusta tuntuu jatkuvasti, että sinulla on roska silmässä. Jos punainen silmä on todella valonarka, sinulla voi olla silmänsisäinen silmätulehdus. Voimakas roskan tunne silmässä, erityisesti jos silmä vuotaa, saattaa johtua roskasta, haavasta tai tulehduksesta sarveiskalvon pinnassa. Tilanne on hyvä tarkistaa silmälääkärillä samana tai seuraavana päivänä.

Silmäkipu

Silmäkipu pitää aina ottaa vakavasti ja sen syy on selvitettävä silmälääkärillä. Kiireellistä silmälääkärin tutkimusta tarvitaan silloin kun silmien särky on kovaa ja siihen liittyy joko näön heikkenemistä, päänsärkyä tai pahoinvointia – kyse voi olla nopeaa hoitoa vaativasta silmätulehduksesta tai hyvin korkeasta silmänpaineesta. Hakeudu lääkäriin viipymättä.

Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkistaa silmälääkärin vastaanotolla.

Sininen valo on luonnollista valoa, jota on aivan tavallisessa auringonvalossa. Altistumme kuitenkin sille enemmän kuin koskaan ennen, sillä tietokoneen, älylaitteiden ja television valo on juuri sinistä valoa.

Silmäkirurgi Ilkka Puusaari on hoitanut glaukoomapotilaita jo vuodesta 2002. Yli viisitoistavuotisen uran aikana sekä glaukooman toteaminen että hoidot ovat kehittyneet, mutta tärkein tekijä sen pysäyttämisessä on pysynyt samana. Kun näköhermoa vaurioittava glaukooma huomataan riittävän ajoissa, näkö voidaan lähes aina pelastaa.

Onko sinulla kysyttävää silmäoireista?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 201 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 201

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.