Silmän tutkimuspalvelut

Silmäsairaaloissamme on käytössä alan uusimmat laitteet ja teknologia, joiden avulla tutkimme silmiesi terveyden täsmällisesti, nopeasti ja kivuttomasti. Esimerkiksi kuvantamalla näemme tarkasti silmiesi pienimmätkin osat. Myös osassa Silmäaseman myymälöistä löydät kattavat silmän tutkimuspalvelut. Silmäasemalla asioinnin yhteydessä potilastietojärjestelmään kirjatut merkinnät siirtyvät myös Omakantaan.

Silmän tutkimuspalvelut Silmäasemalla

Jos asiantuntijamme huomaa silmissäsi tutkittavaa, saat lähetteen silmän tutkimuksiin. Voit varata tutkimusajan mihin tahansa Silmäaseman silmäsairaaloista. Myös osassa Silmäaseman myymälöistä löydät kattavat silmäntutkimuspalvelut. Meillä tehdään kaikkia tärkeimpiä silmätutkimuksia näkökenttätutkimuksista ja silmänpaineen mittauksista hermosäiekuvauksiin. Varaa tutkimusaika soittamalla p. 010 190 200 (mpm/pvm)

Tutkimuspolku

1. Silmälääkärin vastaanotto

Silmätutkimuksiin tarvitaan lähete. Saat lähetteen tarvittaviin tutkimuksiin omalta silmälääkäriltäsi, minkä jälkeen voit varata tutkimusajan. Otathan lääkäriltä saamasi tutkimuslähetteen mukaan tutkimuksiin tullessasi. Varaa tutkimusaika soittamalla p. 010 190 200 (mpm/pvm)

2. Ennen tutkimuksia

Tutkimuspäivänä tulee välttää piilolinssien käyttöä. Monissa tutkimuksissa käytetään mustuaista laajentavia tippoja, joiden jälkeen näkösi on muutamien tuntien ajan sumea. Autolla ajo ei niiden vaikutuksen aikana ole suositeltavaa, joten oma auto kannattaa jättää kotiin. Kirkkaana päivänä on hyvä pakata mukaan aurinkolasit, sillä mustuaista laajentavat tipat tekevät silmät tavallista valoherkemmiksi.

3. Tutkimuspäivänä

Silmätutkimukset ovat kivuttomia ja vievät tavallisesti aikaa sekunneista tai minuuteista noin puoleen tuntiin. Silmähoitaja tiputtaa tarvittaessa silmiisi mustuaista laajentavat tipat, joiden vaikutusta saat odotella rauhallisessa tilassa noin 15 minuuttia. Sen jälkeen silmäsi tutkitaan mikroskooppia muistuttavalla laitteella.

4. Tutkimusten jälkeen

Voit lähteä heti tutkimusten jälkeen kotiin. Mikäli tutkimuksessa on käytetty mustuaista laajentavia tippoja, autolla ajoa ei suositella pariin tuntiin. Silmälääkäri katsoo tutkimustulokset, jotka saat joko kirjeitse tai puhelimessa itsellesi tai toimitamme tutkimustulokset lähettäneelle lääkärillesi. Jos tulokset vaativat jatkotoimenpiteitä tai viittaavat sairauteen, lääkäri sopii kanssasi seuraavat askeleet ja suunnittelee sinulle yksilöllisen hoidon. Potilastietojärjestelmään kirjatut merkinnät siirtyvät myös Omakantaan.

Tutustu silmätutkimuksiin

Näkökenttätutkimukset

Näkökenttätutkimuksessa selvitetään silmiesi näkökentän laajuus. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia. Sen aikana istut ja painat nappia nähdessäsi eri suunnista tulevia valopisteitä. Laajennustippoja ei käytetä. Näkökenttätutkimus on tärkeä osa mm. glaukooman hoitoa.

OCT-tutkimukset eli valokerroskuvaukset

OCT-kuvauksella nähdään silmän rakenteiden eri kerrokset tarkasti. Sen avulla todetaan ja seurataan verkkokalvosairauksia (kuten glaukooma, ikärappeuma ja diabeteksen aiheuttamat muutokset). Kivuton tutkimus kestää 5–10 minuuttia. Mustuaista laajentavia tippoja tarvitaan vain harvoin.

Näköhermosäikeiden GDx-kuvantaminen

GDx-kuvantamisesta on apua glaukooman toteamisessa ja hoidossa, sillä se auttaa arvioimaan näköhermon ja hermosäikeiden vaurioita. Glaukoomaa epäiltäessä tai seuratessa hermosäiekerroksen paksuus skannataan eri kohdilta verkkokalvoa, erityisesti näköhermon ympäriltä. Kivuton tutkimus kestää vain sekunteja.

Silmänpohjakuvaus ja silmien valokuvaukset

Silmien valokuvauksella lääkärit pystyvät seuraamaan ja dokumentoimaan silmäsairauksia entistä tarkemmin jatkohoitoa varten. Riippuen siitä, mitä sairautta seurataan, valokuva otetaan joko silmän pinnasta tai silmänpohjasta. Silmänpohjaa kuvattaessa käytetään laajennustippoja. Kuvauksessa käytetään salamavaloa, mutta se on täysin kivuton.

Silmänpaineen mittaus

Silmänpaineen mittauksessa hoitaja mittaa tutkimuslaitteella silmiesi pinnan kimmoisuuden. Mittaus kestää vain muutaman sekunnin ja on ohi ennen kuin huomaatkaan. Laajennustippoja ei tarvita. Silmänpaineen mittaus on tärkeä osa glaukooman toteamisesta ja hoitoa.

Sarveiskalvon topografia

Sarveiskalvon topografialla tutkitaan sarveiskalvon pinnan muotoa, kaarevuutta ja vahvuutta. Sitä käytetään sarveiskalvon sairauksien toteamiseksi sekä ennen laser- ja linssileikkausta. Mittaus kestää noin 15 minuuttia. Ennen tutkimusta saat silmien kostutustippoja. Laajentavia tippoja ei käytetä.

Sarveiskalvon paksuusmittaus

Sarveiskalvon paksuus mitataan laserleikkausta suunniteltaessa sekä usein glaukoomapotilailla, koska se vaikuttaa silmänpainelukemiin. Tutkimus tehdään ultraäänianturilla silmän pintaa kevyesti koskettaen tai valoleikekuvauksella silmää koskettamatta. Se kestää muutaman sekunnin ja on kivuton. Laajentavia tippoja ei tarvita.

Värinäkötestit

Värinäkötestillä tutkitaan ja todetaan erilaisia värinäön häiriöitä, joista yleisimmät ovat puna- ja vihersokeus. Ishiara-testissä pyrit erottamaan numeroita värikkäiden palloista muodostettujen kuvioiden sisältä. Nappulatestissä yrität asetella värinappuloita vierekkäin niin, että peräkkäisten nappuloiden värisävyt olisivat mahdollisimman lähellä toisiaan.

Silmän sytologiset näytteet

Silmän sidekalvolta otettava solunäyte voidaan ottaa, jos sinulla on silmätulehdus, ärtyneet silmät, allergisia oireita tai esimerkiksi ongelmia piilolinssien kanssa. Helppo ja nopea näyte otetaan useimmiten alaluomelta pienellä näyteharjalla tai kostutetulla pumpulipuikolla.

Varjoainekuvaukset

Silmien varjoainekuvauksia tehdään esimerkiksi diabeteksen aiheuttamien näköongelmien selvittämiseksi. Varjoaine laitetaan suonensisäisesti ja se auttaa näkemään tarkasti silmän verisuonet sekä mikroskooppiset muutokset.

Onko sinulla kysyttävää silmätutkimuksista?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.