Silmistä

Selätä leikkauspelko: laserleikkaus on nopea ja kivuton

Pelko on edelleen yleisin este laserleikkaukselle. Kuitenkin suurin osa leikkauksessa käyneistä sanoo jälkeenpäin tehneensä elämänsä parhaan päätöksen ja toivoo, että olisi uskaltautunut toimenpiteeseen aiemmin. Leikkauspelko johtuu usein epätietoisuudesta, joten kokosimme alle vastaukset useimpiin laserleikkauksessa huolestuttaviin kysymyksiin.

Sattuuko laserleikkaus?

Kipu huolettaa laserleikkauksessa monia. Leikkaus ei kuitenkaan satu vaan saattaa tuntua korkeintaan hieman epämukavalta. Silmiisi laitetaan toimenpiteen ajaksi luomituki, joka asetetaan paikoilleen hyvin hellävaraisesti. Leikkauksessa käsitellään silmän sarveiskalvoa, joka puudutetaan tehokkailla puudutustipoilla. Ne vaikuttavat jo noin 10–15 sekunnissa.

 

Voinko sokeutua laserleikkauksessa?

Et voi sokeutua laserleikkauksessa. Kaikkiin kirurgisiin toimenpiteisiin liittyy riskejä, mutta näön menetys on aiheeton leikkauspelko. Nykyaikaiset leikkausmenetelmät ja laitteet ovat erittäin turvallisia. Silmät vaurioituvat paljon todennäköisemmin piilolinssien huolimattomasta käytöstä kuin laserleikkauksesta.

 

Millaista apua voin saada leikkauspelkoon?

Silmäaseman koulutettu henkilökunta tekee kaikkensa, jotta sinulla olisi rento ja huoleton olo aina hoitoarviosta jälkitarkastukseen asti. Leikkauspelko kannattaa ottaa esille jo heti, kun otat meihin ensi kertaa yhteyttä. Pelkoa helpottaa myös leikkaavan lääkärin tapaaminen ennen leikkauspäivää maksuttomassa hoitoarviossa ja esitutkimuksessa. Lääkärimme ja henkilökuntamme vastaavat mielellään kaikkiin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, ja halutessasi esittelemme myös leikkaussalimme sinulle etukäteen.

Leikkauspäivänä henkilökuntamme on tukenasi leikkaussalissa ja pitää halutessasi sinua kädestä kiinni toimenpiteen ajan. Ennen leikkausta voit pyytää rauhoittavan lääkityksen. Leikkauksessa on tarvittaessa mukana anestesialääkäri tai -hoitaja, joka voi antaa suonensisäistä rentouttavaa lääkitystä myös toimenpiteen aikana. Tästä mahdollisuudesta kannattaa kysyä leikkaavalta lääkäriltä hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää.

 

Mitä jos kesken leikkausta huomataan, ettei toimenpide sovi minulle?

Tämä ei ole mahdollista, sillä ennen leikkausta tehdään perusteellinen esitutkimus. Siinä tutkitaan silmät tarkasti ja kartoitetaan leikkaukseen mahdollisesti vaikuttavat perussairaudet ja muut tekijät, kuten sarveiskalvon paksuus tai sen poikkeava muoto. Jos toimenpide vaikuttaa riskialttiilta tutkimuksen perusteella, sitä ei suositella sinulle. Laserleikkausta ei tehdä alle 18-vuotiaille tai raskaana oleville, eikä sitä suositella myöskään imettäville äideille. Esitutkimuksessa valitaan juuri sinulle parhaiten sopiva leikkausmenetelmä.

 

Mitkä ovat laserleikkauksen riskit?

Jokaisessa leikkauksessa on riskinsä, mutta laserleikkauksissa ne ovat todella pieniä, alle promillen luokkaa. Laserleikkauksen hyvin harvinaisia riskejä ovat esimerkiksi infektiot, poikkeava arpeutuminen ja sarveiskalvon rakenteen pettäminen. Joillekin saattaa jäädä leikkauksen jälkeen roskan tunnetta silmiin, kuivasilmäisyyttä tai alentunutta kontrastiherkkyyttä, mutta nämä ovat vaarattomia oireita ja menevät tavallisesti ohi noin puolessa vuodessa. Hoitohenkilökunta antaa ohjeet leikkaukseen valmistautumiseen ja siitä toipumiseen. Ohjeita noudattamalla ongelmia ilmenee erittäin harvoin.

 

Entä jos näköäni ei saadakaan korjattua?

Annamme laserleikkauksillemme leikkaustakuun. Ennen toimenpidettä leikkaava lääkäri sopii kanssasi silmiisi leikkauksen jälkeisen tarkkuustavoitteen. Jos tähän ei päästä, määrää silmälääkäri korjaavan leikkauksen. Korjaava leikkaus sisältyy ensimmäisen leikkauksen hintaan kahden vuoden ajan.

 

Voinko tehdä leikkauksessa jotain väärin?

Et voi, sillä leikkaavalla lääkärillä on tilanne hallinnassa koko leikkauksen ajan. Ennen leikkausta voit halutessasi saada rauhoittavan lääkityksen, joka tyynnyttää jännittynyttä mieltä ja vie leikkauspelon mennessään. Lääkitys auttaa myös pysymään paikoillaan rentouttamalla lihaksia.

 

Mitä, jos räpyttelen vahingossa?

Räpyttely ei ole edes mahdollista leikkauksessa, sillä sarveiskalvon puudutus poistaa räpyttelyrefleksin toimenpiteen ajaksi. Lisäksi luomia auki pitävä luomituki estää silmien räpyttelyn leikkauksen aikana.

 

Onko toimenpide iso?

Ei ole. Leikkauspäivänä vietät sairaalassa noin 1,5–3 tuntia. Ennen leikkausta hoitaja kertaa kanssasi jälkihoito-ohjeet ja toimenpiteen kulun sekä antaa rentouttavaa lääkitystä. Leikkaussaliin mennään omissa vaatteissa, ja itse toimenpide kestää vain muutamia minuutteja. Kaikkine valmisteluineen leikkaussalissa kuluu keskimäärin 20 minuuttia.

 

Ovatko silmät kipeät laserleikkauksen jälkeen?

Silmissä voi olla leikkauspäivänä roskan tunnetta. Ne voivat olla lisäksi kuivat tai punoittavat, arat, vuotavat ja valoherkät. Toimenpiteen yhteydessä saat silmätippoja, jotka lievittävät oireita. Myös silmien lepuuttamisesta, aurinkolaseista tai hämärästä valaistuksesta voi olla apua. Aristus häviää yleensä muutamassa tunnissa, ja voit helpottaa sitä särkylääkkeellä. Muut tuntemukset menevät normaalisti ohi seuraavaan päivään mennessä.

 

Onko laserleikkauksesta toipuminen pitkä prosessi?

Ei, leikkauksesta toipuminen sujuu nopeasti. Leikkaussalista tultaessa näkö on vielä hyvin sumea, mutta se kirkastuu tulevien vuorokausien aikana. Yleensä näöntarkkuus on kohtalaisen hyvä jo leikkausta seuraavana päivänä.

 

Toimenpiteen jälkeen vietät noin tunnin tarkkailtavana, jonka jälkeen lääkäri tarkastaa vielä silmät ennen kotiutumistasi. Lääkäri sopii samalla ensimmäisen jälkitarkastuksen ajankohdan. Jälkitarkastuksia tarvitaan normaalisti yhdestä kolmeen. Leikkauspäivänä silmiä kannattaa pitää suljettuna mahdollisimman paljon. Tämä nopeuttaa paranemista. Ulkoilu, lukeminen ja erilaisten ruutujen katselu ovat sallittuja jo leikkauspäivänä.

 

Tavallisesti päivän sairausloma riittää laserleikkauksen jälkeen. Jos työskentelet pölyisessä tai savuisessa ympäristössä, sairauslomaa on tapana myöntää kolmesta päivästä viikkoon.

 

Jotta paraneminen olisi mahdollisimman nopeaa, sinun tulisi leikkauksen jälkeen:

  • Käyttää silmiin määrättyjä kortisoni- ja antibioottitippoja reseptin mukaisesti sekä runsaasti lääkeaineettomia, kostuttavia tippoja
  • Suojata silmät vedeltä ja lialta sekä olla koskettamatta silmiä viikon ajan
  • Välttää saunomista, uimista, silmien meikkaamista ja raskasta fyysistä rasitusta leikkausmenetelmästä riippuen 1–7 päivän ajan. Lääkärisi kertoo sinulle yksityiskohtaiset toipumisohjeet ennen kotiutumistasi.

 

Jos leikkauspelko vaivaa vielä mieltäsi, lue esimerkiksi YouTube-tähti Sara Forsbergin ja sijoittajasuhdevastaava Tuukka Hirvosen laserleikkauskokemuksista.

Mietitkö laserleikkaukseen hakeutumista?

Jos haluat tietää sopiiko laserleikkaus sinulle, varaa aika maksuttomaan hoitoarvioomme. Hoitoarviossa käyt läpi asiantuntijamme kanssa miten tällä hetkellä näet ja miten haluaisit nähdä. Saat arvion leikkauksen lopputuloksesta ja lisätietoa eri leikkaustekniikoista.

Lue myös:

Yrittäjä ja muotibloggaaja Sofia Ruutu koki silmälasien rajoittavan pukeutumisensa luovuutta. Silmien laserleikkauksen ansiosta hänellä on nyt vapaus tyylitellä aurinkolaseilla, jotka ovat yhdet hänen lempiasusteistaan.

Lahtelainen Jaakko Parkkali on suosittu YouTube-tähti, jolla on yli 170 000 seuraajaa. Parkkali halusi eroon silmälasien aiheuttamasta riesasta ja hakeutui Silmäasemalle silmien laserleikkaukseen. Nyt hän nauttii helpommasta arjesta ja ihmettelee, miksei mennyt toimenpiteeseen jo aiemmin.

Houkutteleeko elämä ilman silmälaseja, mutta ajatus laserleikkauksesta saa sinut paniikkiin? Oletko niin tottunut silmälaseihin, että niistä luopuminen hirvittää?