Silmistä

Kiekkoilua ilman kuivia silmiä

Leijonien tähtipuolustaja Mikko Lehtonen suosittelee silmien laserleikkausta kaikille.

Suomen maajoukkueen tähtipuolustaja Mikko Lehtonen luistelee jäälle parhaimmillaan 10 kertaa viikossa. Kolme peliä ja treenit päälle pitävät miehen kiireisenä. 

Pelireissuilla Lehtosella on kuitenkin yksi asia vähemmän muistettavaa, sillä piilolinssit ovat jääneet historiaan. Laserleikatut silmät ovat kuin uudet, ja Lehtosen mukaan näkö on jopa vähän parempi kuin ennen piilolinsseillä.

”On vain niin siistiä nähdä hyvin. Tätä pitää suositella ihan kaikille”, Lehtonen juhlii.

Pieni silmäleikkaus, valtava muutos

Ennen laserleikkausta Tampereen Silmäasemalla Lehtonen ei nähnyt tarkasti kauas. Näkö oli molemmissa silmissä -2.

Laserleikkaus ei Lehtosta erityisemmin jännittänyt, koska hän tiesi riskien olevan hyvin pieniä. Myös Silmäaseman ammattitaitoinen henkilökunta lisäsi turvallisuuden tunnetta kertomalla koko ajan, mitä tapahtuu. Hämmästyttävintä oli hänen mielestään, kuinka nopeasti leikkaus oli ohi. ”Tulin paikalle kahdeksalta aamulla. Leikkauksen jälkeen lepäsin hetken pimeässä huoneessa ja ennen yhtätoista olin jo matkalla kotiin. Tuntuu uskomattomalta, että kymmenen minuutin leikkauksessa saadaan aikaan näin mieletön tulos”, Lehtonen kuvailee.

Kiekkoilua ilman kuivia silmiä

Vaikka piilolinssit eivät hidastaneet Lehtosen tahtia pelatessa, kiekkoilukin on helpompaa ilman niitä. Paitsi että linssit saattoivat pudota kesken pelin, ne ärsyttivät ja rasittivat silmiä erityisesti jäähallissa, missä ilma on todella kuivaa. Nyt olo on huolettomampi, ja silmät voivat paljon paremmin. ”On ihan outo fiilis, kun ei tarvitse laittaa piilareita päähän eikä muistaa niitä. Voi vain mennä ja pelata”, Lehtonen kertoo.

Lehtonen suunnitteli silmien laserleikkausta useamman vuoden, mutta kiireen keskellä se jäi aina hoitamatta. Jälkeenpäin hän on huomannut miettivänsä, miksei hankkiutunut eroon piilolinsseistä jo kauan sitten: ”Olisi pitänyt tulla laserleikkaukseen paljon aikaisemmin, mutta onneksi se on nyt tehty.”

Leijonien ja kiekkofanien riemuksi Lehtosella on tulevissa peleissä silmä tarkempana kuin koskaan. Kauden 2018-19 Lehtonen pelasi Tampereen Tapparassa ja kauden 2019-20 hän aloitti KHL-joukkue Jokereissa uusissa haasteissa. 

Laserleikkauksen maksuton hoitoarvio

Maksuttomassa hoitoarviossa käyt läpi asiantuntijamme kanssa, miten tällä hetkellä näet ja miten haluaisit nähdä. Saat arvion leikkauksen lopputuloksesta ja lisätietoa eri leikkaustekniikoista. 

Silmien laserleikkaus tekee liikunnasta monin verroin huolettomampaa. Ammattiurheilijat kuten Leijona-kiekkoilija Mikko Lehtonen tietävät, miten haastavaa liikunta voi olla silmälasien ja piilolinssien käyttäjälle.

Toimittaja ja Uusi Muusa-blogin tuottaja Jenna Kämäräinen kävi laserleikkauksessa Helsingin silmäsairaalassa yhteistyön merkeissä. Jenna, joka kertoo suhtautuneensa silmiinsä lähes neuroottisella huolellisuudella ja pelänneensä leikkausta valtavasti etukäteen, uskoo laserleikkauksen olleen paras asia, joka hänelle on tapahtunut.

Videobloggaaja, laulaja ja lauluntekijä Sara Forsberg, taiteilijanimeltään SAARA, kävi Silmäasemalla laserleikkauksessa alkusyksystä 2018.