Kirjaudu sisään
Heidi Antman vastaa DNA:n henkilöstöpäällikkönä yrityksen työkykyjohtamisesta ja työhyvinvoinnista. Innokkaan kollegan ja osaavan optikon ansiosta hän sai selville, miten paljon näkeminen vaikuttaa hyvinvointiin työpäivän aikana ja sen jälkeen.
Varaa aika
OPTIKOLLE tai SILMÄLÄÄKÄRILLE
010 190 200
Ma–pe 8–21, la 9–18 (mpm/pvm)
Muutama vuosi sitten DNA:n henkilöstöpäällikkö Heidi Antman valitti töissä näön sumuisuutta ja silmien väsymystä, jatkuvaa pientä päänsärkyä. Myös hartiat olivat jumissa.
“Eräässä palaverissa en pystynyt tarkentamaan parin metrin päässä olevalle screenille. Silloin kollega sai minut ylipuhuttua käymään optikolla”, hän kertoo.
DNA:n yhteistyökumppani Silmäaseman optikko Marianne Nukarinen tutki Heidin silmät perusteellisesti. Tutkimuksissa löytyi hyvin lievä eriparisuus, jonka vuoksi huonompi silmä väsyy herkemmin. Mikroskoopissa näkyi myös kuivasilmäisyyttä.
Tutkimusten pohjalta Heidille suositeltiin yksilöllisiä näyttöpäätelaseja. Nukarinen määräsi hänelle lähilasit, joihin lisättiin ruudun siniseltä valolta suojaava, silmien kuivumista vähentävä Blue Control -pinnoite. Niiden rinnalle Nukarinen valitsi hänelle hämäränäköä ja kontrastia parantavat ajolasit sekä kertoi kuivien silmien lämpöhoidosta ja työergonomiasta.
“Minulla ei ollut aavistustakaan, mitä tarvitsin, mutta optikko ratkaisi ongelmat kertaheitolla. Hän myös suositteli molempiin laseihin kehykset, jotka sopivat tyyliini täydellisesti”, Heidi iloitsee.
Positiivisen kokemuksen jälkeen Heidi korostaa jatkuvasti työpaikalla hyvän näkemisen merkitystä. Hän ei tarvitse silmälaseja koko ajan vaan vain ajaessaan autoa ja silloin, kun silmät alkavat väsyä pitkän näyttöpäätetyöskentelyn jälkeen.
“Harva tajuaa, miten pienellä hienosäädöllä elämä paranee sekä töissä että töiden jälkeen”, hän hehkuttaa.
Myös Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo kannustaa silmistä huolehtimiseen töissä. Näyttöpäätetyö kuormittaa ja kuivattaa silmiä, mutta hyvä ergonomia ja silmien riittävä lepo pelastavat paljon.
Esimerkiksi työpöytää ei Salon mukaan pitäisi laittaa ikkunaa vasten, sillä silloin silmät mukautuvat ikkunasta tulevaan valoon päätetyön sijaan. Ruudulla olevan tekstin merkkikoko kannattaa säätää suureksi ja katse suunnata kymmenisen senttiä alaviistoon.
“Alaspäin katsoessa silmät saavat levätä ja pysyvät paremmin kosteina. Katse olisi myös hyvä kääntää puoleksi minuutiksi kaukaisuuteen aina parinkymmenen minuutin välein”, Salo neuvoo.
Näöntarkastuksessa Salo suosittelee käymään ainakin joka toinen vuosi, jotta silmälasit pysyvät ajan tasalla ja pienetkin taittovirheet ja työnäköongelmat saadaan korjattua. Näyttöpäätetyöhön on kehitetty useita silmien rasitusta vähentäviä täsmätuotteita.
“Asiantunteva optikko auttaa löytämään juuri oikeanlaiset näyttöpäätelasit työtehtäviä helpottamaan ja ohjaa tarvittaessa eteenpäin silmälääkärille.”
Näyttöpäätelasit Blue Control -pinnoitteella
Piilolasit
Erityistyölasit
Optikon yksilöllinen näöntutkimus sisältää:
Lopuksi saat silmälasireseptinä näönkorjaussuosituksen, arvion silmiesi terveydestä sekä halutessasi henkilökohtaista apua silmälasikehysten valintaan.
VARAA AIKA
Moni ihmettelee silmälasiostoksilla, mikä merkkikehyksissä maksaa. De Rigo Visionin maahantuoja Antti Lahdensuu kertoo, mistä silmälasikehysten hinta koostuu ja miksi laadukkaista kehyksistä kannattaa maksaa enemmän.
Miten löytää omille voimakkuuksille lasit, jotka istuvat kasvoilla, sopivat persoonalliseen tyyliin ja miellyttävät vielä kuukausien tai vuosien päästä? Kokosimme alle vinkkejä, joiden avulla valitset laajasta valikoimastamme juuri sinulle täydelliset silmälasit. Voit tutustua malleihin etukäteen verkkokaupassamme ja kääntyä tarvittaessa asiantuntevan henkilökuntamme puoleen.
Päivittäinen silmälasien puhdistus ja säännöllinen huolto kannattavat, sillä ne pidentävät lasien ikää huomattavasti ja säästävät samalla pitkän pennin. Katso näppärät vinkit alta.