Silmistä

Pidä nämä 4 asiaa mielessä, kun hankit vauvan aurinkolasit

Vauvan kanssa riittää muistettavaa. Yksi asia unohtuu helposti, nimittäin vauvan aurinkolasit. Lue alta, miksi perheen pienimmälle kannattaa hankkia aurinkolasit, ja mitä on hyvä huomioida niitä ostaessasi.

Vauva tarvitsee aurinkolasit

Kevään ja kesän kirkkaiden kelien saapuessa aurinkolasit ovat tärkeä varuste jopa vauvaikäisille. Pienen lapsen silmän mykiöt ovat vielä kirkkaat, joten silmään pääsee huomattavasti enemmän auringon UV-säteilyä kuin aikuisilla. Lapsuusiän voimakkaalla altistumisella UV-säteilylle voi olla vaikutusta silmäterveyteen myöhemmin. Liiallinen UV-säteily vauhdittaa esimerkiksi kaihin kehittymistä. Ensimmäiset aurinkolasit kannattaakin hankkia jo vastasyntyneelle, joka makoilee paljon vaunuissa katse kohti taivasta ja aurinkoa.

 

Vauvan aurinkolasit ovat tarkan suunnittelun tulos

Vauvan aurinkolasit eivät ole mitkä tahansa lasit. Markkinoilla on nykyään useita vauvoille anatomisesti muotoiltuja vaihtoehtoja, kuten Silmäaseman valikoimasta löytyvät Julbo, Cebe ja Norr-aurinkolasit. Pienimpien malleissa on pehmeä säädettävä joustonauha, ja vähän isommalle sopivat joustavat, muotoillut sangat. Vauvan nenä on matala, joten nenän kohdalle tarvitaan kumiosa pitämään vauvan aurinkolasit napakasti paikallaan.

 

UV-suoja tärkein myös vauvalle

UV-suoja ansaitsee erikoismaininnan, sillä se on kaikkien aurinkolasien tärkein yksittäinen ominaisuus. Mistä sitten tietää, että vauvan aurinkolaseissa on UV-suoja? CE-merkintä kertoo, että lasit täyttävät eurooppalaiset laatu- ja suojausstandardit, mutta se ei yksin riitä. UV 100 %- ja UV 400 -merkityt aurinkolasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan. Optikot myyvät ainoastaan laseja, jotka suodattavat kaiken UV-säteilyn, mutta marketeissa merkinnät kannattaa tarkistaa huolella.

 

Jos vietät vauvan kanssa aikaa rannalla tai laiturilla, tutustu esimerkiksi Norr -merkin tyylikkäisiin polarisoiviin aurinkolaseihin. Polarisoivat linssit suojaavat vaakapinnoilta kuten vedestä tulevilta heijastuksilta.

 

Säännöt selväksi alusta asti

Niin tärkeät kuin aurinkolasit ovat lapsen silmien suojaamiseksi, vauva ei voi sitä itse ymmärtää. Hyvin muotoillut ja mukavasti istuvat aurinkolasit vähentävät vastustelua. Ne eivät paina, kiristä tai putoa vauvan ihmetellessä maailmaa ja itseään.

 

Vanhemmat voivat myös auttaa lasta opettamalla jo pienestä, etteivät aurinkolasit ole lelu. Ne pysyvät aina joko päässä tai omassa kotelossaan, eikä niillä saa leikkiä. Kiireistä vanhempaa puolestaan auttaa, jos vauvan aurinkolasit ovat aina tietyssä paikassa, kuten hoitolaukussa tai vaunun takataskussa. Näin ne kulkevat miettimättä mukana, eikä ulkoilureittejä tarvitse päättää sen mukaan, mistä päin aurinko paistaa.

Tutustu vauvojen aurinkolaseihin

Vauvan silmät on erittäin tärkeä suojata auringonvalolta ja UV-säteiltä jo aikaisin keväällä. Valikoimastamme löydät aurinkolaseja vauvoille eri väreissä ja malleissa.

Lue myös:

Tiesitkö, että lapsen silmät ovat hyvin valoherkät? Silmän mykiö on kirkas, joten lapsen laajat pupillit päästävät läpi enemmän valoa ja altistuvat siksi UV-säteilylle aikuisen silmää enemmän. 

Haasteet pienen lapsen näössä ovat vanhemmille yleinen huolenaihe. Lapsen näkö kehittyy kuitenkin pitkälle kouluikään asti, joten sitä voidaan hoitaa ja ohjata tehokkaasti oikeaan suuntaan.

Australialaistutkimus ennustaa, että puolet maailman ihmisistä on likinäköisiä vuonna 2050. Yksi likinäköisyyden syistä on lisääntynyt lasten ruutuaika. Lasten silmäsairauksiin ja karsastukseen erikoistunut silmälääkäri Aurora Heickell kertoo lisää ilmiöstä ja jakaa vinkkinsä ruutuajan vähentämiseen.