Mitä tarkoittaa heikkonäköinen ja sokea?

Mitä heikkonäköinen ja sokea tarkoittavat? Lue tärkeimmät tiedot näkövammaisuudesta

Suomessa on noin 55 000 näkövammaista, joista sokeita on vähemmän kuin 10 000. Näkövammaisuus tarkoittaa, että huonosta näöstä on merkittävää haittaa arjessa eikä näköä ole mahdollista korjata silmälaseilla normaaliksi.

 

Maailman terveysjärjestö on määrittänyt näkövammaisuudelle viisi eri luokitusta haitan vakavuuden mukaan. Näkövammaisuuden viisi eri astetta ovat heikkonäköinen, vaikeasti heikkonäköinen, syvästi heikkonäköinen, lähes sokea ja täysin sokea. 

Varaa aika

SILMÄLÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE

TAI SOITA

010 190 200

Ma–pe 8–21, la 9–18 (mpm/pvm)

Ajonäkö - näin varmistat, että näet tarpeeksi hyvin ajaessasi

Ajonäkö - näin varmistat, että näet tarpeeksi hyvin ajaessasi


Hyvä ajonäkö ja toiminnallinen näkökyky ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle autoilijalle. Erilaiset olosuhteet, kuten kirkas sää, pimeät illat tai huono ajokeli, luovat oman haasteensa liikenteessä.

Lue lisää
Yleisimmät silmäoireet

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?


Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa. Jos sinulla on näköhäiriöitä tai voimakasta silmäkipua, ota pikaisesti yhteyttä meihin (esimerkiksi soittamalla 010 190 200 mpm/pvm) tai kotikuntasi päivystykseen. Keräsimme tälle sivulle ohjeet, mitä tehdä yleisimpien silmäoireiden suhteen.

Lue lisää
Lue lisää karsastuksesta

Karsastus


Jos silmät ovat toisiinsa nähden poikkeavassa asennossa eivätkä pysty kohdistamaan yhteen kohteeseen samanaikaisesti, on kyseessä karsastus. Se voi olla jatkuvaa, ajoittaista, puolta vaihtavaa tai katselusuunnasta riippuvaa. Ilmikarsastus on selvästi näkyvää, piilokarsastus ilmenee vain tutkittaessa. Karsastuksesta kärsii noin 5% suomalaisista ja sitä esiintyy kaikenikäisillä.

Lue lisää