Silmistä

Ajonäkö - näin varmistat, että näet tarpeeksi hyvin ajaessasi

Hyvä ajonäkö ja toiminnallinen näkökyky ovat ensisijaisen tärkeitä ominaisuuksia jokaiselle autoilijalle. Erilaiset olosuhteet, kuten kirkas sää, pimeät illat tai huono ajokeli, luovat oman haasteensa liikenteessä.

Kyse on tietenkin tieturvallisuudesta, sillä heikentynyt näkökyky vaikuttaa auton ratissa muun muassa etäisyyksien arviointiin, reaktiokykyyn ja tarkkaavaisuuteen. Pahimmillaan huono ajonäkö aiheuttaa todellisia vaaratilanteita.

Jos tarvitset silmälaseja arjessa, niiden käyttäminen on itsestäänselvyys myös auton ratissa. Ajonäköön kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, vaikka olisit aina nähnyt virheettömästi. Erilaisiin liikenneolosuhteisiin on hyvä varautua oikeanlaisilla laseilla, oli kyse sitten silmälaseista tai aurinkolaseista.

 

Ajonäkö

"Tärkeintä ajaessa on näkemisen vaivattomuus."

Näöntarkastus on turvallisen ajamisen edellytys

Näöntarkastuksessa kannattaa käydä 40 ikävuoden täyttyessä, vaikka nykyinen ajolainsäädäntö ei sitä enää vaadi. Iän myötä näkö heikkenee pikkuhiljaa, joten moni ei itse huomaa, jos ajokortin näkövaatimukset eivät enää täyty. Arvioiden mukaan Suomessa on yli 100 000 kuskia, joiden näkö ei täytä ajokortin vaatimuksia.

Tärkeintä ajaessa on näkemisen vaivattomuus,” kertoo Silmäaseman johtava optikko Hemmo Salo. “Se koostuu monesta tekijästä. Ajantasaiset, puhtaat ja naarmuttomat linssit ovat lasien käyttäjälle ensisijainen asia. Ihmisellä voi myös olla tietämättään esimerkiksi heikko hämäränäkö, jolloin autoilu tulisi rajoittaa valoisaan aikaan.

 

Esteetön näkyvyys kaikissa olosuhteissa

Hyvä ajonäkö liikenteessä korostuu silloin, kun olosuhteet ovat muuten haastavat. Pimeys, liukkaus, sade ja lumi vaativat kaikki kuskilta erityistä tarkkuutta.

Aurinkolasit ovat olennainen ajovaruste. Niistä on hyötyä paitsi kirkkaalla säällä myös aina, kun taivas ei ole täysin pilvinen. Jos käytät silmälaseja, tarvitset ratissa ehdottomasti aurinkolasit tai erityisesti liikennekäyttöön suunnitellut linssit.

Autoiluun on kehitetty aivan oma linssi, jossa linssin rakenteet ovat suunniteltu niin, että ne tukevat vaivatonta näkemistä kauas tielle, ajon hallintalaitteisiin sekä peileihin. Autoiluun suunnitellut linssit voidaan räätälöidä kuljettajan omien mittojen mukaan, jolloin näköalueet ovat optimoitu kuljettajalle tärkeimmille etäisyyksille. Lisäksi linsseissä on käsittely, joka poistaa vastaantulevan liikenteen aiheuttaman häikäisyn. Ammattikuljettajille on lisäksi olemassa PRO-versio, jonka ansiosta esimerkiksi hämäränäkö on tarkempaa. Vihertävän sävyn ansiosta kontrastinäkeminen on parempaa haasteellisissa olosuhteissa kuten sumussa tai pöllyävässä lumessa.

Tutustu Enroute/Enroute Pro moniteho ja yksiteho linsseihin.

 

Myös monet tavallisien silmälasilinssien erikoisominaisuudet parantavat ajoturvallisuutta. Laseissa on tärkeä olla heijastamaton pinta, joka suojaa silmiä esimerkiksi ajovalojen ja katulamppujen aiheuttamalta häikäistymiseltä. Myös polarisoidut linssit auttavat taittamaan silmiin kohdistuvaa valoa ja parantavat näkyvyyttä. Ruskea tai harmaa sävytys helpottaa värien ja kontrastien näkemistä ja tehostaa havainnointia liikenteessä.

Myös lasien istuvuus on tärkeää,” huomauttaa Salo. “Esimerkiksi moniteholinssit vääristävät, jos sangat eivät istu ja lasit ovat vinossa.”

 

Näönkorjaus leikkauksella helpottaa elämää

Jos ajat paljon tai vaikkapa ammatiksesi, näön korjaava leikkaus on harkinnan arvoinen vaihtoehto. Silmäleikkaus on turvallinen tapa päästä kokonaan eroon silmälaseista ja piilolinsseistä. Laserleikkaus korjaa turvallisesti kohtuullisen likinäön, kaukonäön tai hajataiton, jolloin näet vaikeuksitta niin opasteet, liikenteen tapahtumat kuin auton kojelaudan. Linssileikkaus moniteholinssillä puolestaan palauttaa tarkan lähi- ja kaukonäön ikänäöstä kärsivälle.

Harkitsit silmäleikkausta tai et, silmien terveys kannattaa tarkistuttaa säännöllisin väliajoin silmälääkärillä. Suositus on yli 45-vuotiaille viiden vuoden välein, mutta oma ajonäkö on hyvä varmistaa jo aiemmin.

Salo korostaa autoilijan omaa vastuuta. “Laajaa liikennenäkötarkastusta voi suositella kaikille paljon ajaville. Jokaisen tulee varmistaa säännöllisesti, että ajonäkö on kohdallaan.”

Liikennenäkötutkimus

Mikäli sinua mietityttää näkökykysi liikenteessä, varaa aika Silmäaseman liikennenäkötutkimukseen, joka kattaa enemmän kuin perinteinen ajonäkötutkimus.

Lue myös:

Linssileikkauksessa silmän oma ikääntynyt linssi korvataan keinotekoisella yksi- tai moniteholinssillä. Linssileikkauksella voidaan korvata lukulasit, kaukolasit tai moniteholasit ja poistaa hajataitto.

Sininen valo on luonnollista valoa, jota on aivan tavallisessa auringonvalossa. Altistumme kuitenkin sille enemmän kuin koskaan ennen, sillä tietokoneen, älylaitteiden ja television valo on juuri sinistä valoa.

Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkistaa silmälääkärin vastaanotolla.

Silmäasema palvelee sinua

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

 

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.