Silmistä

Aurinkolasien ostajan opas

Aurinkolasien täytyy sopia omaan tyyliisi, mutta yhtä tärkeitä valinnassa ovat kestävät ja hyvin istuvat kehykset, optisesti laadukkaat linssit ja 100 % UV-suoja. Silmäaseman aurinkolasien ostajan opas sisältää vinkkejä, joiden avulla löydät helposti omiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi käyvät aurinkolasit. Silmäaseman verkkokaupassa on laaja valikoima upeita malleja. Myös liikkeidemme asiantunteva henkilökunta auttaa sinua tarvittaessa mielellään. Lue tästä oppaasta tärpit aurinkolasiostoksille.

 

Aurinkolasien ostajan opas

Näin valitset oikeankokoiset aurinkolasit

Valitessasi aurinkolaseja verkkokaupasta näet mallin yhteydessä kaksi mittaa. Suurempi mitta viittaa yhden linssiaukon ja pienempi nenänsillan leveyteen. Viitteellisenä ohjeena kannattaa käyttää kasvojesi kokoa ja valita sen perusteella linssiaukon leveys:

Pienet ja sirot kasvot: linssiaukko 52 tai alle

Keskikokoiset/normaalikoiset kasvot: linssiaukko 53-56

Isot kasvot tai kookkaat aurinkolasit: linssiaukko 57 tai isompi

Kokoon vaikuttavat myös paljon aurinkolasin kehysosien paksuudet ja kehyksen muoto. Esimerkiksi pyöreissä laseissa koko 54 on jo melko suuri. Parhaan arvion lasien koosta saatkin vertaamalla sitä aiempiin laseihisi. Silmäaseman verkkokaupasta tilatut aurinkolasit on helppo palauttaa maksutta postissa tai lähimpään myymälään. Ei siis hätää, vaikka tilaamiesi aurinkolasien koko ei osuisi kerralla kohdilleen.

 

Aurinkolasit eri käyttötarkoituksiin

Sopivien aurinkolasien valintaan vaikuttavat koon lisäksi niiden käyttötarkoitus, mahdolliset omat voimakkuudet ja kasvojen muoto. Aurinkolasit palvelevat sinua parhaiten, kun valitset omat lasit eri tarkoituksiin, kuten ajamiseen, harrastuksiin ja vapaa-ajan viettoon. Kehyksissä kannattaa huomioida istuvuus, peittävyys, ja tukevuus. Isot, kaartuvat kehykset suojaavat silmiä esimerkiksi maasta kimpoavilta kiviltä pyöräillessä tai viimalta vesillä liikkuessa. Kuminen urheiluhihna estää aurinkolaseja putoamasta vauhdikkaassa menossa. Linssien väri ja ominaisuudet, kuten erilaiset pinnoitteet vaikuttavat muun muassa kontrastin hahmottamiseen ja linssien kestävyyteen.

Värien ominaisuudet

Harmaat linssit

Harmaat linssit

Harmaat linssit pitävät värimaailman neutraalina ja vähentävät valon voimakkuutta tehokkaasti. Harmaat linssit ovat luotettava valinta yleiskäyttöön aurinkoisilla keleillä.

Ruskeat linssit

Ruskeat linssit

Ruskeat linssit muuttavat värisävyjä hieman, mutta suojaavat tehokkaasti häikäisyltä ja parantavat kontrastia. Ruskeat linssit sopivat muun muassa yleiskäyttöön, autoiluun ja golfiin.

Keltaiset linssit

Keltaiset linssit

Keltaiset linssit muuttavat värisävyjä, ja maailma näyttää niiden läpi katsoessa kirkkaammalta. Lisäksi keltaiset linssit parantavat kontrastin ja yksityiskohtien hahmottamista. Ne toimivat parhaiten harmaalla, sumuisella ja kostealla säällä monissa tarkkuutta vaativissa urheilulajeissa, kuten ammunnassa.

Vihertävät linssit

Vihertävät linssit

Vihertävät linssit näyttävät värit aidoimmillaan ja auttavat erottamaan valon ja varjon vaihtelut. Vihertävät linssit ovat omiaan esimerkiksi keväthangilla lasketteluun.

Linssien lisäominaisuudet

Polarisoivat linssit

Polarisoivat linssit

Polarisointi suojaa vaakasuorilta pinnoilta, kuten vedestä tai märältä tien pinnalta heijastuvilta säteiltä. Lisäksi polarisointi terävöittää pinnanmuotoja ja ympäristöä. Polarisoivat aurinkolasit ovat erityisen hyödylliset vesillä, kalastuksessa ja ajaessa.

Aurinkolasit voimakkuuksilla

Aurinkolasit voimakkuuksilla

Saat laadukkaat linssit omilla voimakkuuksillasi malliin kuin malliin ostaessasi aurinkolasit Silmäaseman myymälästä. Kaikissa aurinkolaseissamme voimakkuuksilla on 100 % UV-suoja, naarmuuntumista ehkäisevä kova pinnoite ja heijastamaton takapinta.

Peilipintaiset linssit

Peilipintaiset linssit

Peilipinnoitus on tyylikäs ja käytännöllinen lisä aurinkolaseihin. Se poistaa häikäisyä tehokkaasti todella kirkkaissa olosuhteissa, kuten valoa heijastavilla laskettelurinteillä tai aurinkoisena rantapäivänä.

Kasvojen muoto ja aurinkolasien valinta

 

Aurinkolaseilla korostat, pehmennät ja tasapainotat upeita kasvonpiirteitäsi. Mallia valitessa kannattaa siis tutkailla omia kasvonmuotoja. Kasvot jaetaan yleensä viiteen eri tyyppiin, mutta ne eivät ole ehdottomia: pyöreissä kasvoissa voi olla kulmikkuutta ja pitkissä kasvoissa pyöreyttä. Siksi eri mallisia aurinkolaseja on hyvä sovitella ennakkoluulottomasti ja leikitellä tyyleillä rohkeasti. Tärkeintä on, että tunnet olosi itsevarmaksi ja tyylikkääksi uusissa aurinkolaseissasi. Valitessasi aurinkolasikehyksiä huomio kannattaa kiinnittää muodon lisäksi istuvuuteen. Tähän vaikuttavat nenän muoto ja koko, poskipäiden korkeus, kulmakarvojen sijainti ja korvien korkeus. Aurinkolasien ei tulisi painaa kasvojasi poskipäistä tai osua ripsiin tai kulmakarvoihin.

Aurinkolasit naisille

Kasvojen muodot

Ovaalit kasvot

Ovaalit kasvot ovat pitkät, soikeat ja sopusuhtaiset. Poskipäät ovat leukaa leveämmät, ja leuka on pyöreä. Ovaalikasvoiset ovat onnekkaita, sillä heille sopivat lähes kaikki aurinkolasityylit. Ovatko suosikkisi ylisuuret, retrot, pyöreät, kulmikkaat, kissansilmätyyliset vai sporttiset kehykset? Harkitse myös pilottilaseja ja Wayfarer-mallia.

Ovaalit kasvot

Pitkät kasvot

Pitkät kasvot ovat suorat ja kapeat, ja niissä on enemmän pituutta kuin leveyttä. Korkea otsa, poskipäät ja leukalinja ovat saman levyiset. Leuka on pyöreähkö.

Pitkäkasvoisen kannattaa suosia ovaaleja ja hieman ylisuuria aurinkolaseja. Pilottimalli ja neliön muotoiset, pyöristetyt lasit täydentävät kauniisti piirteitä.

Pitkät kasvot

Kulmikkaat kasvot

Kulmikkaat kasvot ovat neliskulmaiset ja vahvapiirteiset. Leuka on leveä ja kulmikas, ja leukaperät asettuvat samaan linjaan poskipäiden ja otsan kanssa.

Kulmikkaita kasvoja imartelevat erityisesti pyöristetyt aurinkolasit. Kokeile kissansilmätyylisiä, pyöreitä ja ylisuuria kehyksiä sekä pilottilaseja.

Kulmikkaat kasvot

Pyöreät kasvot

Pyöreät kasvot luovat pehmeän ja nuorekkaan vaikutelman. Otsa ja leukaperät ovat samassa linjassa. Poskipäät ovat kasvojen levein kohta. Posket ovat täyteläiset ja leukalinja pyöreähkö. Suorakulmaiset aurinkolasit kaventavat pyöreitä kasvoja. Myös sporttiset kehykset ja Wayfarer-malli ovat hyviä vaihtoehtoja.

Pyöreät kasvot

Sydämenmuotoiset kasvot

Sydämenmuotoisissa kasvoissa otsa on leukalinjaa leveämpi ja leuka kapea ja siro. Poskipäät ovat korkeat. Sydämenmuotoisille kasvoille istuvat parhaiten yläkulmasta leveämmät aurinkolasit. Kissansilmätyyliset, pilotti- ja perhosmalliset kehykset ovat nappivalintoja.

Sydämenmuotoiset kasvot

Aurinkolasit miehille

Kasvojen muodot

Ovaalit kasvot

Ovaalit kasvot ovat pitkät, soikeat ja sopusuhtaiset. Poskipäät ovat leukaa leveämmät, ja leuka on pyöreä.

Ovaalikasvoiset ovat onnekkaita, sillä heille sopivat lähes kaikki aurinkolasityylit: retrot, pyöreät, suorakulmaiset ja sporttiset kehykset, pilottilasit sekä Wayfarer-malli.

Ovaalit kasvot

Pitkät kasvot

Pitkät kasvot ovat suorat ja kapeat, ja niissä on enemmän pituutta kuin leveyttä. Korkea otsa, poskipäät ja leukalinja ovat saman levyiset. Leuka on pyöreähkö.

Pitkäkasvoisen kannattaa suosia pehmeälinjaisia aurinkolaseja, joissa on pyöristetyt kulmat. Kokeile pilottimallia ja nelikulmaisia kehyksiä.

Pitkät kasvot

Kulmikkaat kasvot

Kulmikkaat kasvot ovat neliskulmaiset ja vahvapiirteiset. Leuka on leveä ja kulmikas, ja leukaperät asettuvat samaan linjaan poskipäiden ja otsan kanssa.

Kulmikkaille kasvoille istuvat joko piirteitä korostavat neliömaiset aurinkolasit tai neliskulmaisuutta pehmentävät pyöristetyt aurinkolasit. Voit valita esimerkiksi pilottimalliset tai pyöreät kehykset.

Kulmikkaat kasvot

Pyöreät kasvot

Pyöreät kasvot luovat miellyttävän ja nuorekkaan vaikutelman. Otsa ja leukaperät ovat samassa linjassa. Kasvojen levein kohta on poskipäiden kohdalla, ja leukalinja on pyöreähkö.

Kulmikkaat aurinkolasit tasapainottavat pyöreiden kasvojen muotoja. Myös Wayfarer-malli ja sporttiset kehykset toimivat erinomaisesti

Pyöreät kasvot

Sydämenmuotoiset kasvot

Sydämenmuotoisissa kasvoissa otsa on leukalinjaa leveämpi ja leuka kapea ja terävä. Poskipäät ovat korkeat.

Sydämenmuotoisille kasvoille sopivat yläkulmasta leveämmät ja pyöreät aurinkolasit. Clubmaster-tyyliset kehykset, joissa on vahva kulmakarvalinja, ovat ajaton valinta.

Sydämenmuotoiset kasvot

Aurinkolasit verkkokaupasta tai myymälästä

Silmäaseman laajasta valikoimasta löydät laadukkaita aurinkolaseja miehille, naisille ja lapsille. Meillä on runsaasti laseja eri tarkoituksiin ja tyyleihin huippumerkeiltä, mm. Carrera, Hugo, Inspiro, Oakley, Police ja Tommy Hilfiger. Selaa monipuolista aurinkolasivalikoimaamme verkkokaupassa tai myymälässä. Myymälöidemme kautta voit tilata aurinkolasit voimakkuuksilla. Tutustu valikoimaamme aurinkolaseja, jotka on mahdollista tilata omilla vahvuuksilla. Voit hankkia aurinkolasit joko yksi- tai monitehoina. Myös kaarevat ja urheilulliset aurinkolasit saat meiltä omilla voimakkuuksillasi ja peilipinnoilla.

Lue myös:

Aurinkoiset päivät kaipaavat parikseen trendikkäät aurinkolasit, jotka ovat tänä vuonna joko futuristisen kantikkaat, kissamaisesti kulmista ylöspäin nousevat tai sporttityylin innoittamat. Katso, mitä muuta vuoden 2020 aurinkolasimuoti pitää sisällään.

James Deanin Nuori kapinallinen inspiroi kokonaisen sukupolven nahkatakkimuotia, ja F. Scott Fitzgeraldin kirjaan perustuva The Great Gatsby – Kultahattu aloitti ilmestyessään 20-luvun teemaisten juhlien trendin. Elokuvat innoittavat tyylitietoisia ympäri maailman, ja niiden vaikutus näkyy myös aurinkolasimuodissa. Katso suosikkimme valkokankaan aurinkolaseista alta ja löydä omasi.

Polarisoivat aurinkolasit on aurinkolasiostoksilta tuttu käsite, mutta harva tietää, mitä se tarkoittaa. Lue lisää polarisoivista aurinkolaseista alta ja selvitä, milloin niiden ominaisuuksista on todellista hyötyä.