Silmistä

Kuivat silmät ovat yleinen vaiva, joka kannattaa hoitaa ajoissa

Jos silmäsi kutiavat, punoittavat tai kirvelevät, voi syynä olla niiden kuivuminen. Moni kärsii kuivasilmäisyydestä jossakin vaiheessa elämäänsä. Kuivat silmät voivat olla ympäristön tai sairauden aiheuttama ongelma. Tehokkaita hoitotuotteita on nykyään runsaasti, ja ennaltaehkäisyssä yksi keino on ylitse muiden.

Kuivat silmät

Kuivien silmien yleisyyteen vaikuttavat jatkuva oleskelu ilmastoiduissa tiloissa, matkustaminen sekä voimakkaat lämpötilojen vaihtelut.

Silmät reagoivat herkästi ärsykkeisiin

On arvioitu, että jopa 41 % ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä kuivista silmistä, suuri osa tietämättään. Vaivan yleisyyteen vaikuttavat jatkuva oleskelu ilmastoiduissa tiloissa, matkustaminen sekä voimakkaat lämpötilojen vaihtelut. Myös tuuli ja pakkanen voivat kuivattaa silmiä.

Krooniset sairaudet kuten astma ja atopia sekä naisilla hormonaaliset muutokset saattavat aiheuttaa limakalvojen kuivumista. Nykyään allergiat ja erilaiset lääkkeet ovat yleisimpiä yksittäisiä selityksiä silmien kuivumiselle.

 

Ovatko kyynelnesteen määrä ja laatu kohdallaan?

Silmät kuivuvat, jos kyynelnestettä on liian vähän. Tällöin neste on liian suolaista ja ärsyttää siksi silmiä. Toinen mahdollinen syy on kyynelnesteen epätasalaatuisuus. Mikäli siitä puuttuu tarvittavia öljymäisiä elementtejä, neste haihtuu herkästi ja silmät kuivuvat.

Kuivat silmät ovat häiritsevä vaiva, joiden näkyvin oire on silmien ja luomenreunojen punoitus. Kutina, kirvely, tikkuisuus ja roskan tunne silmässä aiheuttavat epämukavuutta. Kuivuus voi myös oireilla näön sameutena ja näöntarkkuuden vaihteluna.

 

Kuivat silmät kannattaa hoitaa ajoissa

Vaikea kuivasilmäisyys lisää myös silmätulehduksen riskiä, sillä kyynelneste on osa silmän suojapanssaria. On harvinaista mutta mahdollista, että silmien kuivuus aiheuttaa pysyvää haittaa. Sarveiskalvon pintaan saattaa tulla eroosioita, ja silmätulehdukset voivat jättää näkemiseen vaikuttavia arpia.

Silmäaseman asiantuntija Tiina Tukki kannustaakin jokaista hoitamaan kuivat silmänsä. “Jos kuivien silmien oireet vaivaavat, kannattaa mennä optikolle tai lääkärille. Kuivasilmäisyyden syitä on useita ja näin ollen oikeiden hoitotuotteiden valinta on tärkeää. Moni ei tiedä vetistävien ja valuvien silmienkin olevan kuivasilmäisyyden oire, johon voi saada apua. Useasti hoitotuotteiden kombinaatio tuo helpotusta kuivasilmäisyyteen. "

 

Ennaltaehkäisyssä perusasiat ratkaisevat

Tukki nostaa tärkeimmäksi ennaltaehkäisyksi monipuolisen ravinnon. “Ihon tavoin silmätkin voivat hyvin, kun huolehtii nesteytyksestä ja syö tarpeeksi hyviä rasvoja.” Riittävä juominen estää kuivumista, ja ruoista esimerkiksi avokadot ja pähkinät auttavat pitämään kyynelnesteen koostumuksen tasalaatuisena.

Luomihygienia on myös avainasemassa.Ripsien tehtävä on suojata silmiä, ja siksi ne keräävät päivän aikana ilmasta pölyä ja likahiukkasia. Huolellinen päivittäinen puhdistus lämpimällä vedellä on paras tapa varmistaa silmien ja silmäluomien reunojen pysyminen terveinä. Suomalaiset innokkaina saunojina voivat myös hautoa silmäluomien reunoja saunassa lämpimällä vedellä kostutetuilla vanulapuilla,” Tukki kertoo.

Onko sinulla kuivat silmät? Varaa aika silmälääkärille ja tutustu hoitaviin tuotteisiimme!

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.

Näköhäiriöt ovat usein vaarattomia, mutta ne voivat myös johtua silmäsairaudesta tai jostakin muusta sairaudesta. Asia on aina hyvä tarkistaa silmälääkärin vastaanotolla.

Linssileikkauksessa silmän oma ikääntynyt linssi korvataan keinotekoisella yksi- tai moniteholinssillä. Linssileikkauksella voidaan korvata lukulasit, kaukolasit tai moniteholasit ja poistaa hajataitto.

Silmäasema palvelee sinua

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.