Silmistä

Lapsen silmätulehdus

Silmätulehduksista yleisin on sidekalvotulehdus, jossa silmän pinnassa oleva kalvo ärtyy ja silmäluomet voivat turvota. Sidekalvotulehduksen aiheuttaja voi olla virus, bakteeri tai sieni, joskus myös allergia tai mekaaninen ärsytys. Lapsen silmätulehdus puhkeaa usein nuhakuumeen tai virustaudin yhteydessä.

Silmätulehduksen oireet lapsella

Tulehduksen voi huomata silmien punoituksesta ja rähmimisestä. Lapsi saattaa hieroa silmiään tai valittaa, että ne ovat aamuisin liimautuneet kiinni. Silmätulehduksen oireet lapsella ovat:

● Silmien punoitus

● Rähmän, kellertävän tai kirkkaan nesteen erittyminen silmästä

● Silmäluomien liimautuminen yhteen yön aikana

● Silmäluomen turvotus

● Valonarkuus

● Kirvely ja roskan tunne silmässä

● Silmän tai silmän alueen kipu

● Näkökyvyn aleneminen

 

Lapsen silmätulehdus saattaa aiheuttaa myös korvatulehduksen. Flunssan aiheuttaman silmätulehduksen yhteydessä lapsi oireilee myös tavanomaisilla flunssaoireilla, kuten kuumeella ja yskällä.

 

Lapsen silmätulehduksen hoito

Sidekalvontulehdusta hoidetaan antibioottitipoilla tai -voiteella. Tippoja tai voidetta annostellaan silmään lääkärin määräyksen mukaisesti. Lisäksi itsehoitona on tärkeää puhdistaa silmä ja silmäluomi huolellisesti aamuin illoin keitettyyn haaleaan veteen kostutetulla vanulla tai harsotaitoksella.

Lapsen silmätulehdus tarttuu helposti silmien hieromisen ja kasvojen koskettelun seurauksena. Käsihygienia on tärkeää sekä potilaalla itsellään, että silmää puhdistettaessa.

 

Harvinaisemmat silmätulehdukset

Sarveiskalvotulehdus on usein herpes- tai adenoviruksen aiheuttama vaiva, jonka oireita ovat silmäkipu tai -särky, roskan tunne, valonarkuus ja lisääntynyt kyyneleritys tai selkeä rähmintä. Bakteerin aiheuttama sarveiskalvotulehdus on harvinaisempi. Sarveiskalvotulehdus vaatii kiireellistä hoitoa. Muita silmän alueen tulehduksia ovat silmäluomen tulehdus, silmän kovakalvon tulehdus, silmän värikalvon tulehdus ja silmänsisäinen tulehdus.

 

Milloin hoitoon?

Jos epäilet lapsella silmätulehdusta, kannattaa asia aina tarkistaa lääkärillä. Jos lapsi valittaa kovaa kipua silmässä, tulee lääkäriin hakeutua välittömästi.

Onko sinulla kysyttävää lapsen silmätulehduksesta?

Jäikö jokin askarruttamaan mieltäsi? Asiakaspalvelijamme vastaavat kysymyksiisi chatissa, sähköpostitse ja puhelimitse p. 010 190 200 (mpm/pvm) / asiakaspalvelu@silmaasema.fi

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.

Lue myös

Jos silmäsi punoittavat, kirvelevät tai vuotavat, sinulla saattaa olla silmätulehdus. Tulehduksia on erityyppisiä: osa voi parantua itsestään ja toisiin vaaditaan kiireellistä hoitoa. Lue lisää ja katso alta yleisimmät silmätulehduksen oireet.

Yleisimmät silmäoireet – miten toimin?

Voit aina kääntyä Silmäaseman lääkärin puoleen, kun jokin silmäoire huolestuttaa sinua. Toisia silmäoireita voit tarkkailla rauhassa tai lääkitä itse, kun taas toiset vaativat nopeaa lääkärin hoitoa.

Silmäluomessa on Meibomin rauhaseksi kutsuttuja talirauhasia. Näärännäppy on rauhasen tukkeumasta johtuva tulehdus ylä- tai alaluomessa. Bakteerin aiheuttama tulehdus kehittää luomeen punaisen, turvonneen patin. Näärännäppy silmässä ei ole tarttuva, ja se rauhoittuu usein hoidon seurauksena muutaman viikon kuluessa.