Kirjaudu sisään
“On ihan outoa olla ilman silmälaseja,” ekaluokkalainen Alma sanoo. Hän sai ensimmäiset silmälasinsa jo 1-vuotisneuvolan jälkeen. Vuosien mittaan laseista on tullut luonteva osa arkea kotona ja koulussa, missä Alma näkee niiden avulla kaikki tehtävät ja kivat käsityöt.
Tuore koululainen Alma laittaa silmälasit heti herättyään ja käyttää niitä kaikkialla muualla paitsi uimahallissa ja rannalla. Lasit ovat Almalle itsestäänselvyys, eikä hän edes muista aikaa ilman niitä.
“Huomasin jo ennen Alman 1-vuotisneuvolaa, että tytön vasen silmä kääntyi valokuvissa sisäänpäin. Neuvolassa Almalta sitten löydettiin karsastusta ja voimakasta kaukotaitteisuutta. Alma ei siis nähnyt hyvin lähelle”, äiti Niina kertoo.
Alma sai lähetteen julkisen terveydenhuollon karsastuspoliklinikalle, missä terveydenhoitajan havainnot vahvistuivat. Puolitoistavuotiaana hän sai ensimmäiset silmälasinsa, joilla korjattiin sekä karsastus että lähinäkö.
Nyt karsastusta seurataan vuosittaisilla silmälääkärikäynneillä, ettei vasemman silmän näkö pääse heikkenemään oikeaan silmään verrattuna.
“Jos näin kävisi, vasenta silmää voitaisiin aktivoida peittohoidolla eli oikea, vahvempi silmä peitettäisiin ajoittain. Tähän asti Alman näköä on hoidettu ainoastaan silmälaseilla, ja ne ovat toimineet hyvin”, Niina selventää.
Ennen Alman kovasti odottamaa koulun aloitusta oli erityisen tärkeää varmistaa, että tytön näköasiat olivat mallillaan. Vuosittainen silmälääkärikäynti osui sopivasti kevääseen, ja silmälasit olikin syytä päivittää.
“Kuulin, että Silmäasemalta saa ekaluokkalaiselle silmälasit ilmaiseksi, ja päätimme hyödyntää tarjouksen. Alman iloksi löysimme hänelle upouudet lasit juuri hänen lempivärissään”, Niina muistelee.
“Sangat ja ympärykset ovat violetit, ja keskeltä lasit ovat läpinäkyvät”, Alma täsmentää.
Silmälasien ulkonäkö on selvästi Almalle tärkeä asia, ja hän kuvailee innoissaan myös toisia, kultasankaisia lasejaan. Aikuisena hän aikoo hankkia vaaleanpunaiset metallilasit.
“Haluan samanlaiset kuin äidillä, ne ovat hienot”, hän sanoo.
Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että Alma näkee koulutehtävät ja taululle. Lukemaan opetteleva ekaluokkalainen saa aapisesta lukuläksyä joka päivä, ja tarkasta näöstä on hyötyä myös Almalle mieluisissa käsitöissä.
“Olemme tehneet nyörejä ja pöllöjä monivärisistä villalangoista ja askarrelleet peikkoja, joilla on hiukset langasta ja haalari pahvinpalasta”, Alma luettelee.
Ekaluokkalainen Alma on viihtynyt koulussa, vaikka päivät tuntuvatkin toisinaan pitkiltä. Energiaa riittää silti myös harrastuksille, joita aktiivisessa perheessä riittää.
Alma käy äitinsä kanssa suunnistamassa ja pyöräilemässä sekä aloittaa pian jalkapallotreenit isän ja isoveljen jalanjäljissä. Lisäksi hän harjoittelee kotona akrobatiaa: kärrynpyöriä, kuperkeikkoja ja päälläseisontaa. Päälläseisonnassa hänen ennätyksensä on isän mukaan puolitoista minuuttia, mutta Alma on toista mieltä.
“Pisin aika on kaksi minuuttia ja kymmenen sekuntia. Silmälasit pysyivät silloinkin tosi hyvin päässä”, hän vakuuttaa.
Hyvä näkö on yksi oppimisen perusedellytyksistä, ja sen merkitys korostuu varsinkin koulutien alussa. Siksi lahjoitamme kaikille uusille ekaluokkalaisille ilmaiset silmälasit voimassa olevaa lasimääräystä vastaan. Lisäksi tarjoamme kaikille alle 18-vuotiaille sekä opiskelijoille silmälasit –50 % sisältäen kehykset ja linssit.
LUE LISÄÄ
Jos epäilet, ettei lapsesi näe hyvin, asia kannattaa selvittää silmälääkärin vastaanotolla. Silmälääkärin tarkastus auttaa turvaamaan lapsen näön kehityksen. Yli 8-vuotiaan lapsen näön voi tutkia myös lasten näöntutkimukseen erikoistunut optometristi. Tutustu lapsia vastaanottavin silmälääkäreihin ja varaa aika!
KATSO SILMÄLÄÄKÄRIT