Kirjaudu sisään
Metsästyskausi on jo hyvässä vauhdissa, ja metsästäjä huomaa tarkan näön merkityksen niin saalista tähdätessä kuin oman turvallisuutensa kannalta. Syksyisessä metsässä ja luonnossa liikkuminen haastaa silmiä monin tavoin. Metsästäjältä vaaditaan moitteetonta hämäränäköä, jotta jahti ei loppuisi lyhyeen auringon laskiessa.
Vaikka metsällä liikutaan pääosin valoisan aikaan, voi iltahämärä yllättää ja vaikeuttaa näkemistä. Haasteita aiheuttavat lisäksi sumu, sade ja muut valon määrään vaikuttavat sääolosuhteet. Jokainen ihminen näkee valon vähentyessä huonommin, mutta hämäränäön tarkkuudessa on eroja. Huono hämäränäkö on osittain geneettistä, mutta se voi heikentyä myös taittovirheen takia.
Heikko hämäränäkö hankaloittaa metsästämistä monella tavalla. Saaliseläinten erottaminen taustasta vaatii hyvää kontrastien ja sävyjen havainnointia. Lisäksi tehokas etäisyyksien hahmottaminen on välttämätöntä. Molemmat vaikeutuvat hämärän laskeutuessa, ja siksi metsästäjän on erityisen tärkeää hoitaa hämäränäkö kuntoon.
Taittovirheestä johtuva heikentynyt hämäränäkö hoidetaan yleensä silmälaseilla tai piilolinsseillä. Lasit voivat kuitenkin olla metsällä riesa. Usean riistaeläimen metsästyskausi ajoittuu kylmeneviin säihin, jolloin lasit huurtuvat helposti. Linssien ja sankojen aiheuttamat katveet myös vaikeuttavat näkemistä eri suuntiin. Lisäksi moniteholasien käyttäjä ei näe tarkasti jalkoihinsa metsässä liikkuessaan.
Piilolinssejä suositellaan metsästykseen niiden kätevyyden takia. Ikänäköiselle parhaiten sopivat piilolinssit, joissa tähtäykseen käytettävän silmän linssi on räätälöity näkemään tarkasti kauas ja toinen lähelle. Molemmilla silmillä tähdätessä ratkaisu on usein monitehopiilolinssit. Toisin kuin silmälasit, piilolinssit toimivat myös haastavissa metsäolosuhteissa. Piilolinssit tarjoavat katveettoman näkemisen eivätkä ne mene huuruun.
Lue lisää piilolinsseistä.
Hyvän lähinäön merkitys metsästyksessä on korostunut entisestään puhelinten ja GPS-laitteiden käytön yleistyttyä. Lähinäkö alkaa heiketä luonnostaan keskimäärin 40-45 vuoden iässä, jolloin puhutaan ikänäöstä. Metsästäjien keski-ikä on noin 50 vuotta, joten ikänäkö koskettaa suurta osaa metsästäjiä. Ikänäköä voidaan korjata lähi- tai moniteholaseilla, monitehopiilolinsseillä tai linssileikkauksella.
Näkö kannattaa tarkastuttaa 40 ikävuoden jälkeen säännöllisesti kahden vuoden välein, jotta näkeminen sujuu sekä arjessa että syksyisellä metsällä mahdollisimman hyvin.