Kaihileikkaus

Silmäaseman silmäsairaaloissa kaihi hoidetaan päiväkirurgisella leikkauksella, jossa silmän oma samentunut linssi korvataan joko yksi- tai monitehoisella keinolinssillä. Olet tervetullut Silmäaseman kaihileikkaukseen joko yksityisenä potilaana tai julkisen terveydenhuollon palvelusetelillä.

Näe hyvin läpi elämän

Kaihi on paras leikata heti, kun huomaat sen haittaavan elämääsi - kun vaikkapa lukeminen, arjen askareet tai autolla ajaminen vaikeutuvat sumentuneen näön vuoksi. Leikkauksen lykkäämisestä ei ole mitään lääketieteellistä hyötyä.

Silmäasemalla sinun ei tarvitse jonottaa kaihileikkaukseen. Saat leikkausajan silloin, kun sinulle sopii, läheltä sinua. Kaihileikkauksen yhteydessä pystymme korjaamaan myös muita näkemisen ongelmia kauko- ja likinäköisyydestä hajataittoon. Näin voit päästä kerralla jopa kokonaan eroon silmälaseista. Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan kaihileikkauksen kotihoito-ohjeisiin.

Maksuton kaihineuvonta

Silmäaseman henkilökohtaisessa kaihineuvonnassa voit kysyä asiantuntijaltamme kaihista ja muista näkemiseen liittyvistä asioista. Käymme läpi eri linssivaihtoehdot sekä mitä kaihileikkauksessa tapahtuu ja miten se muuttaa näköäsi. Saat myös lisätietoa leikkaushinnoista ja rahoitusratkaisuista.

Varaa aika verkossa tai soita ja varaa aika: p. 010 190 200 (mpm/pvp)

Kaihineuvonta on maksuton ja se ei sido sinua mihinkään.

Kaihileikkaus askel askeleelta:

1. Maksuton kaihineuvonta

Silmäaseman henkilökohtaisessa kaihineuvonnassa sinulla on mahdollisuus keskustella asiantuntijamme kanssa kaikista kaihiin ja näkemiseen liittyvistä kysymyksistä. Käymme läpi juuri sinulle sopivat leikkausvaihtoehtomme ja kerromme mitä kaihileikkauksessa tapahtuu sekä mitä hyötyä kaihileikkauksesta on sinulle. Lisäksi saat lisätietoa leikkaushinnoista ja rahoitusratkaisuista.

Kaihineuvonta on maksuton ja se ei sido sinua mihinkään.

2. Esitutkimus

Leikkaava silmälääkäri tutkii silmäsi joko leikkauspäivänä tai etukäteen. Tutkimustulosten ja toiveidesi pohjalta suunnittelette yhdessä sinulle sopivimman leikkauksen, ja lääkäri määrittää keinolinssisi vahvuuden. Halutessasi voit päästä kokonaan tai osittain eroon silmälaseista, sillä uusi keinolinssi voi korvata nykyiset lähi-, kauko- tai monitehosilmälasisi.

3. Leikkaus

Leikkauspäivänä vietät silmäsairaalassa 2–3 tuntia, josta itse kaihileikkaus vie vain 15–20 minuuttia. Leikkaus tehdään mukavassa makuuasennossa. Puuduttavien silmätippojen ansiosta kaihileikkaus on lähes kivuton. Leikkauksen aikana leikkaava lääkäri kertoo sinulle toimenpiteen tärkeimmät vaiheet.

4. Toipuminen

Leikkauksen jälkeen pääset kotiin jo noin tunnin kuluttua. Näkösi paranee heti ja kirkastuu lisää seuraavien vuorokausien aikana. Saat mukaasi silmäsi leikanneen lääkärin puhelinnumeron siltä varalta, että sinulle tulee jotain kysyttävää. Klikkaamalla tästä pääset tutustumaan kaihileikkauksen kotihoito-ohjeisiin.

5. Jälkitarkastus

Jälkitarkastus sovitaan tavallisesti 4-6 viikon päähän leikkauksesta. Jälkitarkastuksen suorittaa yleisimmin joko leikannut tai lähetteen kirjoittanut oma silmälääkäri. Siinä katsotaan, että leikkaus on onnistunut ja olet toipumassa hyvin. Potilastietojärjestelmään kirjatut merkinnät siirtyvät myös Omakantaan.

Hinnat

Leikkauksen kokonaishinta muodostuu leikkauksesta sekä jälkitarkastuksesta. Mikäli olet kiinnostunut näköä korjaavista erikoislinsseistä suosittelemme erillistä esitutkimusta ennen leikkausta.

Teemme myös HUS palveluseteliasiakkaiden kaihileikkauksia Silmäaseman Espoon, Helsingin ja Vantaan silmäsairaaloissa. Omavastuu palvelusetelileikkaukselle on sairaalasta riippuen 0 - 59 €. Lue lisää palvelusetelileikkauksesta >>

Kaihineuvonta Silmäasemalla on aina ilmainen ja se ei sido sinua mihinkään.

 

Suuntaa-antavat hinnat kaihileikkauksille

Toimenpide Hinta
Kaihineuvonta 0 €
Silmälääkärin esitutkimus erikoislinssivalintojen yhteydessä 100 - 250 €
Kaihileikkaus 995 - 1495 € / silmä
Kaihileikkaus 1-teho hajataitto 1695 - 2200 € / silmä
Kaihileikkaus moniteho 2095 - 2550 € / silmä
Kaihileikkaus moniteho hajataitto 2 495 - 2 895 € / silmä
Kaihileikkaus HUS-palvelusetelillä 0- 59 €
Jälkitarkastus 80 - 180 €
Toimistomaksu 18 €
Kanta -maksu 1,5 €

 

Saat jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.

Kaihi Bonus merkki 012019

Varaa maksuton kaihineuvonta:
p. 010 190 200 (mpm/pvm)

 

Nyt kaikissa silmäsairaaloissamme tehtävät yksityiset kaihileikkaukset kerryttävät myös Bonusta. Bonusostos kirjataan molempien silmien kaihileikkauksen hinnasta 1 000 euroon asti. Lue lisää Bonuksesta.

Rahoitus - 12 kk koroton maksuaika

Jokaisella on oikeus nähdä hyvin. Tarkka näkö ei mielestämme saisi jäädä kenellekään haaveeksi, ja siksi tarjoamme sinulle helpon ja joustavan tavan maksaa kaikki palvelumme. Silmäsairaalatilin avulla voit maksaa leikkauksen sinulle sopivissa erissä. Saat jopa 12 kk korotonta maksuaikaa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä kaihileikkauksesta

Ennen leikkausta

Mitä kaihileikkauksessa tehdään?
Kaihileikkauksessa silmän samentunut linssi poistetaan ja tilalle asetetaan kirkas keinolinssi. Keinolinssin voit valita yksi- tai monitehoisena, jolloin pääset halutessasi osittain tai jopa kokonaan eroon silmälaseista.

Sattuuko kaihileikkaus?
Kaihileikkauksessa silmään laitetaan puuduttavia tippoja, siksi leikkaus on usein kivuton. Jos leikkaus jännittää sinua, voit pyytää lääkäriltä rentouttavan esilääkityksen.

Missä vaiheessa kaihi leikataan?
Kaihi etenee jokaisella eri tavalla. Kun kaihi huonontaa elämänlaatua ja vaikeuttaa arkea – kuten lukemista tai autolla ajoa – kannattaa hakeutua leikkaukseen. Kaihileikkaus voidaan tehdä, kun kaihi haittaa elämistä.

Voinko päästä kaihileikkaukseen julkisen terveydenhoidon kautta?
Kaihi voidaan leikata silmäsairaaloissamme tai julkisella sektorilla. Silmäsairaalassa pääset leikkaukseen jonottamatta ja juuri silloin, kun sinulle sopii. Julkisen sektorin leikkausjonoon vaaditaan huonomman silmän alle 0.3 näöntarkkuus.

Tarvitsenko silmälaseja kaihileikkauksen jälkeen?
Voit itse päättää, miten haluat nähdä kaihileikkauksen jälkeen. Et välttämättä tarvitse enää silmälaseja tai piilolinssejä, sillä keinolinssillä voidaan korjata myös lähi- ja kaukonäön ongelmia ja hajataittoa. Kaihileikkaus on teknisesti aivan samanlainen kuin ikänäköä korjaava linssileikkaus: silmäsi oma linssi korvataan silmän sisäisellä keinolinssillä.

Voidaanko kaihileikkaus tehdä yhdelle silmälle kerrallaan?
Kaihileikkaus tehdään yhdelle silmälle kerrallaan, jos leikkaukseen liittyy tavallista suurempi riski. Tällöin odotetaan yhden silmän paranemista ennen toista leikkausta.

Mitä riskejä tai haittoja kaihileikkauksessa voi olla?
Kaihileikkauksen riskit ovat hyvin pieniä – esimerkiksi tulehdusriski on alle yksi tuhannesta. Silmänpaine voi tilapäisesti kohota leikkauksen jälkeen, mutta tilanne on helposti korjattavissa. Jos sarveiskalvo turpoaa leikkauksen seurauksena, näön kirkastuminen saattaa kestää hieman pidempään.

Vakava näön heikkeneminen tai sokeutuminen on kaihileikkauksen yhteydessä äärimmäisen harvinaista. Mikäli lääkäri katsoo leikkauksesi olevan tavallista riskialttiimpi, silmäsi voidaan leikata yksi kerrallaan. Tällöin ensin leikatun silmän paraneminen varmistetaan ennen seuraavaa leikkausta. Jos riskit vielä mietityttävät sinua, kysy lisää asiantuntijoiltamme numerosta 010 190 200 (mpm/pvm).

Mitä kaihileikkauksen hintaan sisältyy?
Kaihileikkauksen kokonaishinta muodostuu leikkauksesta ja jälkitarkastuksesta. Tarvittaessa tehdään erillinen esitutkimus erikoislinssivalintojen yhteydessä.

Jos haluat lisäksi eroon silmälaseista, voit valita Kaihileikkaus hajataiton tai Kaihileikkaus monitehon. Kaihileikkaus hajataiton hintaan kuuluu erikoislinssi, joka korjaa lähi- tai kaukonäön ja hajataittoisuuden. Kaihileikkaus monitehossa silmän oma linssi korvataan monitehotelinssillä, joka korvaa nykyiset moniteholasisi. Kaihileikkaus hajataiton ja monitehon hintaan kuuluu sarveiskalvon topografiatutkimus.

Kaihileikkaus hajataiton ja monitehon jälkeen teemme sinulle maksutta tarkentavan lasertoimenpiteen, jos kaihileikkauksella ei saavuteta +/- 0.75D-näöntarkkuutta. Leikkaustakuumme on voimassa kaksi vuotta.

Saanko kaihileikkauksesta Bonusta S-Etukortilla?
Bonusta kertyy kaikissa Silmäaseman silmäsairaaloissa. Saat Bonusta molempien silmien kaihileikkauksen hinnasta 1 000 euroon asti.

Onko kaihileikkaus Kela-korvattava?
On. Saat Kela-korvausta silmälääkärin esitutkimuksesta, leikkauksesta ja jälkitarkastuksesta.

Leikkaukseen valmistautuminen

Olen tulossa kaihileikkaukseen. Miten minun kannattaa valmistautua?
Leikkauspäivän aamuna voit syödä aamiaisen, ottaa normaalisti reseptilääkkeesi ja tiputtaa silmätippasi. Muista, ettei autoilu ole sallittua heti leikkauksen jälkeen, joten varaudu paluuseen jollakin muulla kulkuneuvolla.

Leikkauksesta toipuminen

Mitä tapahtuu kaihileikkauksen jälkeen?
Kaihileikkauksen jälkeen jäät silmäsairaalaan pariksi tunniksi lepäämään. Ennen kotiinlähtöä lääkäri tarkastaa, että kaikki on kunnossa ja voit hyvin. Leikkauksen jälkeen et pysty ajamaan autoa, joten on hyvä varmistaa, että pääset turvallisesti kotiin.

Miten toivun kaihileikkauksesta mahdollisimman nopeasti?
Voit käydä suihkussa, pestä kasvoja vedellä, ulkoilla, lukea, katsella televisiota, kantaa kauppakasseja, nostella tavaroita ja kumarrella jo heti leikkauksen jälkeen. Silmälasien käyttö on sallittua heti.

Vältä viikon verran uintia ja saunomista, meikkaamista, silmän hieromista tai painamista ja fyysistä rasitusta – silmään ei saisi mennä vettä, hikeä eikä vieraita aineita. Muutama viikko kannattaa ottaa hieman rauhallisemmin. Sairauslomaa määrätään yleensä 1-3 viikkoa.

Autoa pääset ajamaan leikkausta seuraavana päivänä, jos näkösi tuntuu riittävän kirkkaalta ja lääkäri antaa siihen luvan.

Kuinka nopeasti näköni palautuu kaihileikkauksen jälkeen?
Näkösi paranee saman tien ja kirkastuu yhä lisää seuraavien päivien kuluessa.

Milloin saa lentää leikkauksen jälkeen?
Kaihileikkauksen jälkeen voi lentää heti leikkausta seuraavana päivänä. Tärkeää on pakata tarvittavat silmätipat käsimatkatavaroihin ja huolehtia hyvin silmien kostutuksesta lentokoneen kuivan sisäilman takia.

Mikä on leikkaustakuu?
Jos kaihileikkauksessasi korjataan myös lähi- tai kaukonäön ongelmia, sovimme silmillesi leikkauksen jälkeisen +/- 0.75D-näöntarkkuustavoitteen. Silmälääkärin määräämä korjaava leikkaus kuuluu kaihileikkauksen hintaan kahden vuoden ajan.

Mikä on jälkikaihi?
Kaihileikkauksessa silmän oma linssi poistetaan kokonaan eikä kaihi ei voi enää tulla takaisin. Kaihileikkauksessa säilytetään kuitenkin linssin päällinen kapselipussi, sillä se on paras paikka asettaa keinolinssi. Vuosien kuluessa kapselipussi saattaa samentua ja aiheuttaa kaihia muistuttavia oireita. Tätä kutsutaan jälkisamentumaksi tai jälkikaihiksi. Jälkikaihi hoidetaan laseroinnilla silmälääkärin vastaanotolla. Toimenpide kestää vain muutaman minuutin ja silmä toipuu seuraavaan päivään mennessä. Silmälaseja ei tarvitse vaihtaa toimenpiteen jälkeen.

Lue myös:

Kaihia ei voi ehkäistä, mutta sen oireiden kanssa ei tarvitse elää. Lue alta viisi syytä, miksi kaihileikkaukseen kannattaa hakeutua heti, kun näkö alkaa heikentyä ja maailma näyttää sumealta.

Kaihi tai harmaakaihi tarkoittaa silmän linssin ikääntymisestä johtuvaa samentumista. Se tulee jossakin elämänvaiheessa kaikille, aivan kuten harmaat hiuksetkin.

Kaihin kypsyttäminen on virheellinen käsitys, jonka mukaan kaihin voisi hoitaa tehokkaasti vasta sen edettyä riittävän pitkälle. Kaihin eteneminen kannattaa todellisuudessa pysäyttää heti alkuunsa, kuten Silmäasemalla kaihileikkauksessa käynyt eläkeläinen Marja teki.

Askarruttaako kaihileikkaus?

Silmäaseman kaihineuvonnassa asiantuntijamme arvioi leikkauksen sopivuuden sinun silmillesi. Et sitoudu mihinkään ja saat tilaisuuden keskustella sinua mietityttävistä asioista. Voit myös ottaa yhteyttä asiakaspalvelijaamme chatin kautta tai puhelimitse.

Soita

010 190 200

(mpm/pvm) Chat ja asiakaspalvelu avoinna: ma-pe klo 8 - 21, la 9 - 18.