Kirjaudu sisään
Lasimääräyksen, eli silmälasireseptin tulkinta voi olla ensimmäisellä kerralla hankalaa. Lue, mitä termit ja merkinnät tarkoittavat.
Näöntarkkuus eli visus kuvaa silmän kykyä erottaa yksityiskohtia. Mitä parempi se on, sitä selkeämmin ihminen pystyy esimerkiksi lukemaan pientä tekstiä. Näöntarkkuus voidaan mitata silmälasien kanssa tai ilman niitä. Lasimääräyksessä näöntarkkuus on aina ilmoitettu silmälasien kanssa. Näöntarkkuus on eri asia kuin silmälasien voimakkuus. Lue lisää näöntarkkuudesta.
Heikkonäköisyyden ja näkövammaisuuden raja on lasikorjauksella 0.3. Lue lisää heikkonäköisyydestä ja näkövammaisuudesta.
Moniteho/Yksiteho. Yksiteholaseilla voidaan korjata joko liki- tai kaukonäköisyyttä tai lähinäköä. Moniteholaseilla ikänäköinen näkee portaattomasti kauas ja lähelle. Lue vinkit oikean silmälasityypin valintaan.
OD: Oikea silmä
OS: Vasen silmä
SF: Sfäärinen voimakkuus eli liki- tai kaukotaittoisuuden määrä. Negatiivinen luku tarkoittaa, että henkilö on likinäköinen ja näkee huonosti kauas. Positiivinen luku tarkoittaa, että henkilö on kaukonäköinen ja näkee huonosti lähelle tai silmät rasittuvat. Lue lisää likinäöstä ja kaukonäöstä.
CYL: Sylinterivoimakkuus eli hajataittoa korjaavan voimakkuuden määrä linssissä. CYL voidaan ilmoittaa plus- tai miinusmerkkisenä. Lue lisää hajataitosta.
AX: Akseli, hajataiton korjauksen suunta
ADD: Lukulisä, lähelle katsomista varten tarvittava lisäys sfääriseen voimakkuuteen esim. monitehoissa tai lähilaseissa.
PR: Silmälaseihin voidaan laittaa tavanomaisen lasivoimakkuuden lisäksi tarvittaessa prismakorjaus, joka korjaa silmän liikuttajalihasten epätasapainoa. Lue lisää prismakorjauksesta/karsastuksesta.
BAS: Prismakorjauksen kannan suunta
LÄHI–PR: Lähilaseihin laitettava prismakorjaus
LÄHI-BAS: Lähilaseihin laitettavan prismakorjauksen kannan suunta
Silmän sisäinen nestekierto ylläpitää silmänpainetta ja silmän rakennetta. Normaali silmänpaine vaihtelee yksilöllisesti yleensä välillä 10-21 mmHg. Korkea silmänpaine on yksi glaukooman riskitekijöistä. Lue lisää silmänpaineen mittaamisesta ja glaukoomasta.
Lasimääräys on voimassa 6 kk.
Ohjeita jatkotoimenpiteistä, linssisuositukset, silmien kostutusohjeet.
Iän myötä silmäsairauksien riski kasvaa. Silmälääkärin vastaanotolla käyntiä suositellaan 2 vuoden välein.
Mikäli käytät piilolinssejä, suosittelemme piilolinssitarkastuksessa käyntiä vuosittain.
Yksilöllisessä näöntutkimuksessa haluamme varmistaa, että näet hyvin läpi elämäsi. Optikkomme ovat linssien, piilolinssien ja kehysten asiantuntijoita, jotka toimivat yhteistyössä silmälääkäriemme kanssa yli 130 toimipisteessä. Meiltä saat kaikki silmäterveyden palvelut samasta osoitteesta, läheltä sinua. Silmäasemalla asioinnin yhteydessä potilastietojärjestelmään kirjatut merkinnät siirtyvät myös Omakantaan. Tähän liittyen on hyvä huomioida, että koska kyseessä on potilastieto, tarkistamme näöntutkimusasiakkaiden henkilöllisyyden. Muistathan siis ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaasi.
VARAA AIKA
Miten löytää omille voimakkuuksille lasit, jotka istuvat kasvoilla, sopivat persoonalliseen tyyliin ja miellyttävät vielä kuukausien tai vuosien päästä? Kokosimme alle vinkkejä, joiden avulla valitset laajasta valikoimastamme juuri sinulle täydelliset silmälasit. Voit tutustua malleihin etukäteen verkkokaupassamme ja kääntyä tarvittaessa asiantuntevan henkilökuntamme puoleen.
Näöntarkkuus eli visus-arvo tarkoittaa yksityiskohtien erotuskykyä. Mitä parempi se on, sitä selkeämmin ihminen pystyy esimerkiksi lukemaan pientä tekstiä. Näöntarkkuus selvitetään näkötaulutestillä.
Glaukooma on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti. Glaukooman oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Niitä voivat olla esimerkiksi kaventunut näkökenttä tai vaikeudet nähdä tarkasti. Alkava glaukooma on useimmiten oireeton, mutta sen merkit löytyvät helposti näöntarkastuksessa tai silmälääkärin vastaanotolla. Glaukooman toteamiseksi on tärkeintä tutkituttaa silmät säännöllisesti.