Reseptitulkki

Silmälasireseptitulkki

Lasimääräyksen, eli silmälasireseptin tulkinta voi olla ensimmäisellä kerralla hankalaa. Lue, mitä termit ja merkinnät tarkoittavat.

Merkinnät


OD: Oikea silmä

OS: Vasen silmä


SF: Sfäärinen voimakkuus eli liki- tai kaukotaittoisuuden määrä. Negatiivinen luku tarkoittaa, että henkilö on likinäköinen ja näkee huonosti kauas. Positiivinen luku tarkoittaa, että henkilö on kaukonäköinen ja näkee huonosti lähelle tai silmät rasittuvat. Lue lisää likinäöstä ja kaukonäöstä.


CYL: Sylinterivoimakkuus eli hajataittoa korjaavan voimakkuuden määrä linssissä. CYL voidaan ilmoittaa plus- tai miinusmerkkisenä. Lue lisää hajataitosta.

AX: Akseli, hajataiton korjauksen suunta 

ADD: Lukulisä, lähelle katsomista varten tarvittava lisäys sfääriseen voimakkuuteen esim. monitehoissa tai lähilaseissa.


PR: Silmälaseihin voidaan laittaa tavanomaisen lasivoimakkuuden lisäksi tarvittaessa prismakorjaus, joka korjaa silmän liikuttajalihasten epätasapainoa. Lue lisää prismakorjauksesta/karsastuksesta.


BAS: Prismakorjauksen kannan suunta

LÄHI–PR: Lähilaseihin laitettava prismakorjaus 

LÄHI-BAS: Lähilaseihin laitettavan prismakorjauksen kannan suunta

Silmälasien ostajan opas

Silmälasien ostajan opas


Miten löytää omille voimakkuuksille lasit, jotka istuvat kasvoilla, sopivat persoonalliseen tyyliin ja miellyttävät vielä kuukausien tai vuosien päästä? Kokosimme alle vinkkejä, joiden avulla valitset laajasta valikoimastamme juuri sinulle täydelliset silmälasit. Voit tutustua malleihin etukäteen verkkokaupassamme ja kääntyä tarvittaessa asiantuntevan henkilökuntamme puoleen.

Lue lisää
Näöntarkkuus

Näöntarkkuus


Näöntarkkuus eli visus-arvo tarkoittaa yksityiskohtien erotuskykyä. Mitä parempi se on, sitä selkeämmin ihminen pystyy esimerkiksi lukemaan pientä tekstiä. Näöntarkkuus selvitetään näkötaulutestillä.

Lue lisää
Glaukooma

Glaukooma


Glaukooma on näköhermoa vaurioittava silmäsairaus, jota voidaan nykymenetelmin hoitaa todella tehokkaasti. Glaukooman oireet vaihtelevat yksilöllisesti. Niitä voivat olla esimerkiksi kaventunut näkökenttä tai vaikeudet nähdä tarkasti. Alkava glaukooma on useimmiten oireeton, mutta sen merkit löytyvät helposti näöntarkastuksessa tai silmälääkärin vastaanotolla. Glaukooman toteamiseksi on tärkeintä tutkituttaa silmät säännöllisesti.


Lue lisää